GOODLIFE Pharma

Home Goodlife SUMMER-Studie

Goodlife SUMMER-Studie

Onderzoek naar gebruik van voedingssupplement voor de man

Achtergrond
De laatste jaren bestaat de discussie of mannen door het gebruik van een voedings- of vitaminesupplement de zaadkwaliteit, en daarmee kans op zwangerschap, kunnen verbeteren. In Nederland worden voedingssupplementen niet standaard geadviseerd.

Wat is er tot nu toe bekend?
We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat ongeveer 10%-15% van alle stellen wereldwijd met verminderde vruchtbaarheid te maken krijgt. Bij ongeveer de helft van alle paren is de vruchtbaarheid van de man verminderd.  Uit het standaard zaadonderzoek komt dit niet altijd naar voren. In de afgelopen jaren is steeds meer duidelijk geworden dat oxidatieve stress, een bepaald stofwisselingsproces, bij vruchtbaarheidsproblemen een rol speelt.

Oxidatieve stress ontstaat als de balans tussen het opruimen en het ontstaan van schadelijke stoffen verstoord raakt. In deze situatie kan het DNA (het erfelijk materiaal wat elke cel bevat) in de zaadcellen aangetast worden en de vruchtbaarheid doen verminderen. Het voedingssupplement wat wordt gebruikt in dit onderzoek herstelt de verstoring in deze balans.

Waarom gebruiken we dit voedingssupplement niet standaard?
Het voedingssupplement wat gebruikt wordt is al vrij verkrijgbaar en als veilig getest. Uit onderzoek blijkt ook dat de DNA-schade in zaadcellen verminderd wordt na gebruik, alleen weten we nog niet goed of dit daadwerkelijk ook tot meer zwangerschappen leidt. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Wat is de bedoeling?
Wij zijn in april 2018 gestart met een breed opgezet onderzoek in Nederland waarbij wij het voedingssupplement vergelijken met een placebo (‘nepmiddel’).  Patiënten die gaan starten met een inseminatie (IUI) behandeling, of starten met een 1e, 2e of 3e IVF of ICSI-behandeling komen in aanmerking voor deelname. Patiënten die na het eerste consult nog 6 maanden de spontane zwangerschapskansen mogen afwachten kunnen ook mee doen.

 Via een computersysteem wordt een lot getrokken, of u het voedingssupplement krijgt of het er identiek uitziende placebo. Het lot is niet te beïnvloeden. Deelnemers die een IVF- of ICSI-behandeling krijgen, zullen eerst 3 maanden het studiemiddel gebruikt moeten hebben voordat het zaad ingezet kan worden voor de behandeling. Voorlichting, spuitinstructies en hormoonbehandeling van de vrouw mogen in deze 3 maanden al wel gestart zijn om de wachttijd zo beperkt mogelijk te houden.

Welke klinieken doen mee?
Radboudumc, Nijmegen
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem
Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn
Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem
Maasziekenhuis Pantein, Boxmeer
Bernhoven Ziekenhuis, Uden
Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg
Máxima Medisch Centrum, Veldhoven
Nij Geertgen, Elsendorp
Maastricht UMC+, Maastricht
Medisch Centrum Kinderwens, Leiderdorp
Nij Barrahûs, Wolvega

Doet u mee?
Uw behandelend arts kan extra informatie over de studie geven. De arts zal bespreken of u in aanmerking komt voor de studie.

Vriendelijke groet,

Drs. R.M. Smits (coördinerend onderzoeker)
Dr. K.F. Fleischer (gynaecoloog, hoofdonderzoeker)
Radboudumc, voor vragen en contact:

De waardering van goodlifepharma.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 200 reviews.